SLIDER

WELCOME

Lifestyle / Fashion / Beauty Blog

Hi! I'm a 23-year-old blogger living in Ljubljana. Stylist and video maker, currently running anablush.com


INTERVJU Z JANJO VIDEC / INTERVIEW WITH JANJA VIDEC

SLO

Janja Videc je uspešna slovenska modna oblikovalka, ki navdih črpa iz narave. Je ena tistih oblikovalk, ki svoje kose ustvarja organsko in jih v kolekcijo poveže z močno zgodbo. Tudi sama sodim med tiste, ki naravnost občudujemo njen minimalistični pristop k modi in ekološkemu ozaveščanju znotraj te pregovorno hitre in krute industrije. Janjo sem imela priložnost spoznati v njenem studiu v Mostah, ko sva se prvič dogovarjali za sodelovanje v okviru Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (klikni tukaj), nato pa še na skupni kavi, kjer sem ji zastavila nekaj vprašanj.


V mesecu oktobru si v ljubljanski ZOOFI predstavila svojo novo kolekcijo BASIC by Janja Videc. Nam jo lahko na kratko predstaviš. Kakšna je bila tvoja inspiracija za ustvarjanje nove kolekcije?
Gre za kolekcijo iz organskega bombaža, ki je nastala z željo, da bi zase ustvarila kose, ki so ekološki in se hkrati tudi sama ozavestila o tem, kakšni so ozadni procesi modne industrije, ki se vežejo na samo proizvodnjo materiala. Želela sem oblikovati nekaj, kar je minimalistično in hkrati ekološko. Najprej sem šla na lov za ekološkimi materiali, vendar sem kmalu ugotovila, kako težko jih je sploh dobiti. Že slednje je bilo zame velik projekt, ki je zahteval velik raziskovalni angažma. Nato sem začela s skicami in vprašanjem, katere basic kose bi jaz in moje prijateljice nujno potrebovale v svoji garderobi. Sledili so prvi prototipi na lutki, kar je del mojega klasičnega procesa, ki traja kar nekaj časa. Nato pa proizvodnja. 


Kako natančno torej poteka ta tvoj proces oblikovanja? Koliko časa potrebuješ za samo zasnovo nove kolekcije? Vse previdno načrtuješ ali pustiš, da kolekcija nastane spontano, organsko?

Je kombinacija obojega, se prepleta. Občasno se čisto prepustim, dobim navdih na sprehodih po gozdu. Ne vizualiziram dobesednih podob, ampak mi vzdušje ustvari neko predstavo. Potem pa se je običajno potrebno soočiti z realnostjo tehničnih omejitev. Pri zadnji kolekciji sem tako iz finančnega vidika vedela, da bo morala vsebovati manj različnih kosov. To je bila zame velika omejitev, saj sem morala nekako predvideti, kateri kosi bodo deležni največjega in najbolj ugodnega odziva. 

V letu 2016 si nam predstavila prvo ekološko kolekcijo iz organskega bombaža. Kakšno pa je tvoje mnenje o trajnostnem oblikovanju? 

Definitivno mi je to najblližje v smislu oblikovanja in bi se v to rada usmerila. V končnem smisu sem že skoraj tukaj. Pri vseh oblikovalcih, ki delamo na tak način, da za sabo nimamo velikih proizvodnih obratov, je vseskozi prisoten nek trajnostni princip, saj delamo manjše serije in bolj kvalitetne kose. 


Si morda že kdaj razmišljala o oblikovanju unisex oblačil oziroma o oblikovanju dodatne moške kolekcije?

S strani moških večkrat dobivam pobude, naj kaj oblikujem še zanje. Trenutno sem v fazi raziskovanja moških krojev, ker so vseeno zelo specifični, drugačni. Moj cilj je ohranjati basic kolekcije, jih na redni bazi nadgrajevati z novimi dizajni in pustiti, da v to zgodbo pridejo tudi moški. Kosi imajo potencial, da se v taki obliki tudi začnejo realizirati. Postopoma ...

Od kod izvira tvoja izbira minimalizma?

Minimalizem je življenjski stil, ki mi je blizu že od nekdaj. Nikoli nisem spadala v tipičen potrošniški krog, čeprav me je zanimala moda – nikoli nisem kopičila stvari, vedno sem imela rada manj. 

Ali po tvojem mnenju ljubljanska fakulteta nudi dovolj znanja na področju modnega oblikovanja ali se ti zdi, da je stik s tujino neizbežen? 

Se mi zdi, da Naravoslovno tehniška fakulteta na tem področju ponuja veliko. Bila sem na izmenjavi na Danskem, kjer nas je bilo vsega skupaj šest sošolcev, sama pa sem bila najmlajša. Ko smo na uvodni uri pokazali pretekla dela, so bili ostali kar malo šokirani nad tem, kako velik opus preteklih kolekcij in projektov je za mano. NTF ponuja širok spekter znanj, tako na področju tekstilj kot tudi oblačil, kar je v tujini zelo ločeno. Pri nas je to velika prednost, saj ti da neko širino. 

Poleg oblikovanja se podpisuješ tudi pod novonastalo znamko #42 (dvainštirideset je novonastala slovenska blagovna znamka, ki temelji na viziji združevanja kakovostnih, ljudem in okolju prijaznih surovin ter prefinjene minimalistične estetike, link). Kako to, da si se odločila za tak korak?

Za tem stoji moj partner. Znamka #42 je bila njegova pobuda, saj sva želela nekaj usvariti skupaj, ker sva oba zelo kreativna, vendar sva do takrat delovala vsak v nekem svojem polju. Na koncu sem bila odgovorna za vizualno podobo tega branda, on pa za ostalo. Meni pa se je na neki točki v karieri tako spremenilo, da enostavno nisem mogla več delati tega, čeprav je bil prav namen to, da bi bil to skupen projekt. Sama imam poleg oblikovanja še kreativne tečaje, zato se vse skupaj časovno ne bi izšlo. Tako sva se nekako potem odločila, da bo on ostal za to znamko, vendar pa si vseeno veliko pomagava. Imaš mogoče kakšen nasvet za uspeh na izredno majhnem slovenskem trgu?

Ni pravega recepta, mogoče sploh ne dojemam, da mi je zares uspelo. Največji indikator tega, da grem po pravi poti in da je ta uspešna, je to, da ljudje prihajajo k meni in nosijo moja oblačila. Rada spoznavam ljudi, ki nosijo moje kose in sem zelo vesela, da se v zadnjem obdobju naš trg zares odpira za mlade oblikovalce. 


Janja, najlepša hvala za tvoje odgovore!


ENG


Janja Videc is a young, talented Slovenian fashion designer, who draws inspirations for her collections from the nature. She is one of those creators, who designs in a very organic way and wants to connect everything with a strong vision and story. I absolutely admire her minimalistic and eco-friendly approach to fashion design and fashion industry. I first had the opportunity to meet Janja in her studio in Ljubljana, when we just started talking about our Mercedes-Benz Fashion Week collaboration (click here). I really admire her work, so I was really honoured when she took some time off to answer a few questions.


Back in October you introduced your new collection BASIC by Janja Videc in Zoofa store in Ljubljana. Can you describe the collection in a few words.What was your main inspiration behind it?
It's a collection made from organic cotton and was designed with a wish to create eco-friendly fashion pieces. I also wanted to educate myself regarding the background of the fashion industry, how everything works behind-the-scenes. I started with a lot of research about the materials, which I soon realised, were very hard to get a hold of. This was already quite a big project. Then I moved onto sketching and deciding, which basic pieces me and my friends would like to wear - my normal working process. Then followed the production.

You mentioned your working process. How long does it take to create a new collection? Do you strategically plan everything or do you design spontaneous, in a organic way?
It's a combination of both, it intersects. At times I completely let go, go on walks through the forest where I get my inspirations: I don't see a clear picture, but just the atmosphere itself gives me a vision of what I want to create. Then there is another factor present in my designing; it's when you know that there are some technical restrictions. With my newest collection I knew, from a financial standpoint, that I would have to limit myself regarding the number of pieces I wanted to show and focus only on the few items I knew would receive the best feedback.


In 2016 you introduced your first eco-friendly collection, with pieces made from organic cotton. What is you view on sustainable fashion?
Sustainable fashion is definitely very close to my heart and my working process. I really want to focus on designing in the scale of sustainable fashion and I think that I'm almost there. I don't have a big production company behind me – I create smaller series and better-quality pieces, so there is always this sustainable factor behind my work.

Have you ever thought about creating unisex clothes or maybe an entire men's collection?
I get a lot of requests from men to create something for them as well. Currently I'm in a research phase, because it's quite different to design for men as it is for women. My goal is to maintain my basic collections and constantly add new pieces. And eventually also add men to that story.


Where does your choice of minimalism stem from?
Minimalism is a lifestyle that has been very close to me for a very long time. I was never really a part of the typical consumerism culture, even though I was really interested in fashion – I've always loved to own fewer pieces in my wardrobe.

Do you think that design college in Ljubljana offers enough knowledge about fashion or do you think it's inevitable to travel abroad?
I think that college of fashion in Ljubljana offers a lot. As part of the student exchange program I travelled to Denmark, where I was the youngest among 6 international students. In the first few lessons we had to show our previous work and everybody was quite shocked, when they've seen how many collections and projects I have already done in the past. We have a broad offer of options, from textile to clothes, which is quite separated abroad. This is one of the advantages that college of design gives you here in Ljubljana.


Besides your fashion brand you also work for a cosmetic brand #42. Why did you decide for such a step?
#42 is my partner's project. We are both very creative, both on our separate fields, and it was his idea to start working together on a new project. But at some point everything changed regarding my fashion career and I simply couldn't manage to work on #42, even though that was the entire purpose of the brand - to work together as a team. I also teach creative workshops and I just didn't have enough time to devote to #42. In the end we decided to put my partner in charge of #42, but we still help each other a lot, nevertheless.

Do you have any advice on how to succeed in such a small country, like Slovenia, where fashion industry isn't that developed?
There is no true formula for success, I still don't see myself as someone who made it here. The biggest indicator that this is what I'm supposed to be doing is when I see my clients wearing my designs. I love meeting people, who wear my clothes and I'm really happy to see that the young adults have recognising Slovene designers in the recent years.

photos: Karim Shalaby

Janja, thank you very much for your answers!

-a 

1 komentar

© blush • Theme by Maira G.