SLIDER

WELCOME

Lifestyle / Fashion / Beauty Blog

Hi! I'm a 23-year-old blogger living in Ljubljana. Stylist and video maker, currently running anablush.com


SE IZTEKA ČAS HITRE MODE?


SLO
Welcome back!

Že nekaj časa je minilo od zadnje objave in med mojo krajšo pavzo je blog Blush praznoval tudi svoj 6. rojstni dan. Da, že dolgih šest let je minilo od mojega prvega blogerskega zapisa. Letos sem se odločila, da bom namesto vsakoletne special rojstnodnevne objave predstavila nov dobrodelen projekt, ki nekako začrta pot, kateri bi rada sledila tudi v prihodnosti.

Hitra moda preplavlja naš vsakdan. Tudi sama sem ena izmed teh, ki se pogosto poslužuje trgovin kot so Mango, Zara, H&M, Pimkie, Forever 21, itd. za nakup novih trendovskih oblačil. Oblačila so postala razširjena potrošna roba; tega se zavedajo tudi podjetja, ki nas stalno prepričujejo, da je naša sreča pogojena z nenehnim kupovanjem novih izdelkov. Vsi se veseli vračamo domov s polnimi vrečkami nakupov, nihče izmed nas pa se zares ne vpraša, kdo je tista žrtev, ki omogoča prodajo oblačil po tako nizkih cenah. Proizvodnja hitre mode (fast fashion) negativno vpliva na okolje, zdravje in kulturo.

krilo iz Centra ponovne uporabe

Vplivi hitre mode na okolje, zdravje in kulturo 

Tekstilna industrija je zaradi uporabe škodljivih kemikalij takoj za naftno industrijo največja svetovna onesnaževalka. Za izdelavo oblačil, ki jih po zelo kratkem času zavržemo, se porabi velike količine vode, energije in nevarnih kemikalij. Povprečni Slovenec na leto zavrže približno 15 kg tekstila, v Evropski uniji pa ga zavržemo 12 miljonov ton na leto. Posledično so tekstilni izdelki takoj za plastiko najhitreje rastoči odpadek v EU.

Za proizvodnjo oblačil se skriva tudi suženjsko in otroško delo, od pridelave bombaža do dela v šivalnicah in tovarnah. Prava cena poceni oblačil, ki jih zaradi stalno spreminjajočih se modnih trendov nenehno nakupujemo, je visoka - te pa ne plačaš ti, ampak izkoriščeni ljudje in otroci iz revnih držav, ki delajo v nečloveških razmerah. Mi kot neozaveščeni potrošniki s stalnim kupovanjem in oglaševanjem v modni industriji še dodatno spodbujamo in podpiramo omenjeni začarani krog revščine.


krilo in torba iz Centra ponovne uporabe

O projektu Kabiné Šerinjon

Kabiné Šerinjon je brezplačna aplikacija, ki v izposojo ponuja 57 kakovostnih etičnih modnih kosov slovenskih modnih oblikovalcev in vintage oblačil iz Centra ponovne uporabe. Tudi sama sem jih imela priložnost izbrati ter za kratek čas vključiti v svojo garderobo in tako so nastale fotografije, ki sem jih vključila v celoten post. Projekt je nastal z željo po spreminjanju nekritičnega odnosa do hitre mode in ponuja bolj trajnostno ter odgovorno izbiro, boljšo za posameznike, družbo in okolje.

Visokokakovostni kosi krožijo med različnimi uporabniki, ki jih nosijo in zanje skrbijo, ne morejo pa si jih lastiti. Imeti tako nima več prednosti pred uporabljati, saj trajnostne in oblikovalske kose iz zbirke Kabiné Šerinjon dva tedna nosi kdor želi, potem pa jih preda naprej. Uporaba oblikovalskih, pravičnotrgovinskih in vintidž kosov je brezplačna. Ko pa si naložiš aplikacijo (za zdaj za Android naprave), si želen modni kos za dva tedna lahko tudi izposodiš.

Več o pravilih igre in pravilni uporabi aplikacije si lahko prebereš tukaj. 


torba oblikovalke Laure Fajfar

Kaj lahko storiš?

Priznam, da tudi sama večkrat kupujem v trgovinah s hitro modo, a se vedno bolj trudim, da se le-tem trgovinam čim bolj izogibam. Bolj sem previdna, ko nakupujem oblačila in vedno preverim njihovo kakovost in material, recikliram oblačila svojih prijateljev in sorodnikov, sama izdelujem dodatke, oblačila se trudim kombinirati v različne outfite, itd. Možnosti je neskončno in vsekakor imamo prav vsi moč, da s tem, da izdelkov hitre mode ne kupujemo več, jasno izrazimo svoje nestrinjanje s hitro modo. 
Poleg uporabe aplikacije Kabiné Šerinjon je spodaj navedenih še nekaj idej, kako si lahko izberemo modne kose oblačil pravično in z malo denarja.

usnjena jakna oblikovalke Mateje Zajc

a / 2nd hand trgovine

V teh trgovinah najdeš veliko lepo ohranjenih kosov oblačil, čevljev in modnih dodatkov po zelo ugodnih cenah. Super izbiro imajo v Galeriji Vintage, trgovini Moje TVOJEGarderobiGvantu2nd Chance in v Centru ponovne uporabe.


b / Slovenski oblikovalci in ustvarjalci 

V Sloveniji je veliko nadarjenih in uspešnih oblikovalcev, ki ustvarjajo kakovostna, unikatna in po meri izdelana oblačila. Ker gre za majhno število izdelkov, narejenih v Sloveniji, so stroški njihovih oblačil definitivno večji, vendar pa so po mojem mnenju neprecenljivi v primerjavi z masovno proizvodnjo velikih znamk. 
Na enem mestu nekatere oblikovalce povezujeta trgovina s konceptom Pentlja in Zoofa - Zadruga oblikovalcev in ustvarjalcev.

c / Odgovorna oblačila

Vedno več je blagovnih znamk in proizvajalcev oblačil, ki ustvarjajo iz certificiranih tkanin. Gre za certifikat svetovnih meril za ekološke tkanine (GOTS – Global organic textile standard). To pomeni, da se tkanine po celotni preskrbovalni verigi izdelujejo okoljsko in družbeno odgovorno. Vsak izmed členov v verigi mora dosegati visoka merila glede varovanja okolja in skrbi za ljudi. V aplikaciji imaš na voljo tudi izposojo takšnih oblačil, ki jih izdelujejo Movinun, Mila.Vert in Lanabe.


č / Oblačila iz pravične trgovine

Z nakupom takšnega oblačila dobiš zagotovilo, da so delavci za svoje delo dobili pravično plačilo, da izdelek ni rezultat prisilnega in otroškega dela ter da so ženske enako plačane kot moški. Naprodaj so v pravični trgovini 3 MUHE ali pa prek spleta.

d / Ustvarjalna predelava (upcikliranje) 

Iz oblačil, ki jih ne nosimo več, lahko nastanejo novi izdelki. Tako oblačil ne zavržemo, ampak jim damo drugo priložnost. Oblačila lahko predelamo (iz hlač in rute naredimo krilo ali majico, luknje na majicah prekrijemo z gumbi, madeže prekrijemo z zanimivimi detajli, potiski itd.) ali pa iz njih naredimo nove izdelke, kot so vrečke, copati, blazine, peresnice.

obleka Mile Vert in MKS verižica


Besedilo je povzeto po uradni spletni strani projekta Kabiné Šerinjon.


-a 

1 komentar

© blush • Theme by Maira G.