SLIDER

WELCOME

Lifestyle / Fashion / Beauty Blog

Hi! I'm a 23-year-old blogger living in Ljubljana. Stylist and video maker, currently running anablush.com


(Pre)mladi za prve vrste?Mladi nismo zgolj kupci, temveč tudi aktivni podporniki in promotorji slovenskega oblikovanja, zato smo upravičeni do svojega mesta na slovenskih tednih mode.V medijih sem v zadnjem mesecu zasledila več komentarjev, ki zadevajo izvedbo slovenskih »tednov« mode. Kritiki organizatorjem med drugim očitajo, da je občinstvo, ki spremlja modne revije, vidno (pre)mlado in posledično brez ustrezne kupne moči, ki bi oblikovalcem zagotovila dobro prodajo predstavljenih kosov. Poleg tega pa naj bi si mladi določene trendovske kose tako ali tako raje umislili v kateri izmed nizkocenovnih trgovin s hitro modo, zato je naša udeležba na takšnih dogodkih neupravičena.

Jasno je, da gre pri tem za posploševanje o mlajših generacijah, a se vendar sprašujem, ali s(m)o mladi obiskovalci tedna mode (od blogerjev, študentov oblikovalskih smeri, fotografov, pa vse do prijateljev oblikovalcev ali pa na splošno velikih ljubiteljev mode) zares zgolj radovedni gledalci, za katere udeležba na podobnih dogodkih predstavlja predvsem nek statusni simbol, ali pa smo nenazadnje tudi eni najbolj prodornih promotorjev slovenskih oblikovalcev, ki širijo njihove vizije tudi s pomočjo družbenih omrežij.

Trgovine s hitro modo seveda še posebej za mlade predstavljajo hiter in cenovno ugoden dostop do modnih kosov, s katerimi se lahko dokaj enostavno izražamo. Vsak študent pač ne (z)more zapraviti ogromne vsote za en sam dizajnerski kos, zato se na žalost prepogosto zatekamo k takim rešitvam. Kljub vsemu pa je vendarle potrebno izpostaviti tudi dejstvo, da je vedno večji delež teh mladih modnih navdušencev bolj ozaveščenih nad pastmi in posledicami hitre mode, zato tudi samoiniciativno iščejo alternativne možnosti pri slovenskih oblikovalcih, ki ponujajo široko ponudbo kakovostnih izdelkov (več o tem tukaj). Med strankami slovenskih modnih oblikovalcev so zato prav tako mladi navdušenci, ki bi z veseljem porabili svojo štipendijo ali študentsko plačo za enega izmed njihovih modnih kosov - pa naj bodo to slogan majice, nogavice ali torbice.

Menim, da smo mladi torej vse pogostejše stranke slovenskih modnih oblikovalcev in smo zato tudi eni izmed povabljencev na tednih mode. Stališče, da mladi ne sodijo na tedne mode, ker so pač premladi in brez kapitala, se mi zato preprosto zdi zgrešeno. Poleg tega pa se avtorji s podobnimi stališči očitno ne zavedajo dejstva, da vedno več podjetij in oblikovalcev z nekaterimi izmed teh mladih, ki so zanje na tednih mode odveč, sodeluje pri objavah na njihovih spletnih platformah. Mladi vplivneži v svetu mode so ena izmed osrednjih kategorij novodobnega marketinga in zato s svojo prisotnostjo na tednih mode še kako pomembni za prodajni uspeh oblikovalca in njegovo prepoznavnost.

Oči javnosti so uprte v goste iz prvih vrst, večinoma vplivneže in podjetnike, ki pa, ne glede na njihovo starost, večinoma ne nosijo oblačil slovenskih oblikovalcev, s takšno odločitvijo ne pripomorejo k dodatni promociji slovenske mode, kot tudi ne izkazujejo podpore slovenskim oblikovalcem. Sama imam v garderobi kar nekaj kosov slovenskih oblikovalcev, ki jih z veseljem nosim tudi na slovenskih tednih mode, saj se mi zdi primerno, da jih tam še posebej podprem.

Mislim, da sta starost in neposredna kupna moč pri presojanju primernosti udeležbe posameznika na tednu mode irelevantna faktorja. Ne smemo pa tudi mimo dejstva, da je bilo vstopnice za zadnje edicije tednov mode mogoče celo kupiti, kar pomeni, da si je posamezne revije lahko ogledal prav vsak, ki si je to želel in lahko privoščil. Najpomebnejša se mi zdi prav podpora udeleženca kvalitetnim slovenskim oblikovalcem, pa naj si bo z nakupom dizajnerskega kosa ali s promocijo na družbenih omrežjih. Mladim moramo dopustiti, da ostanejo in postanejo aktivnejši del slovenske modne scene, zato jim moramo omogočiti tudi obisk tednov mode, kjer lahko spoznavajo nove kolekcije, same oblikovalce in druge dejavne osebe iz sveta mode.

-a

2 komentarja

 1. Ah, I wish can rock the color of your hair.. :(

  Come to visit my blog if you dont mind^^

  XO,
  gitasyalala.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 2. Občutek, ko kupiš nekaj dizajnerskega je res super, ampak, ko kupiš nekaj dizajnerskega, ki je povrhu vsega še slovensko - še boljše. Menim, da se mnogi mladi niti ne zavedajo, da tudi v Sloveniji obstajajo izredno kvalitetne in očem prijazne modne znamke (večina - pa tudi jaz sem bila nekoč šteta v to skupino - pozna samo modne velikane - Gucci, Valentino, Kors - saj slovenske znamke niti niso potisnene v ospredje, vsaj ne v taki meri kot bi morale biti).
  Je pa res, da si z študentsko plačo ali štipendijo težko privoščiš kaj dizajnerskega, zato jaz še zmeraj večinoma zavijem v H&M ali Zaro. Imam pa v lasti nekaj dizajnerskih kosov (tudi slovenskih) za katere menim, da so kvalitetni, v katere se splača vložiti malo več denarja, in za katere vem, da jih bom nosila dlje časa.

  Katarina

  OdgovoriIzbriši

© blush • Theme by Maira G.