SLIDER

WELCOME

Lifestyle / Fashion / Beauty Blog

Hi! I'm a 23-year-old blogger living in Ljubljana. Stylist and video maker, currently running anablush.com


NOTESNotes from my dear readers


Response to (Pre)mladi za prve vrste? 


Draga Ana!

Hvala! Hvala za tale zapis, ki mi potrjuje, da nisem "čudna" jaz, in da so moji občutki in opažanja o slovenski modni sceni zelo podobni tvojim.
Že od začetka študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani me je zanimala moda, a ne na "klasičen" način. V prvih letih študija sem se usmerila na sociološki in filozofski pogled na prakso oblačenja in modo, kar sedaj nadgrajujem s podiplomskim študijem Teorije in kulture mode v Zagrebu. Na modo torej gledam z drugačnimi očmi kot večina modnih navdušencev, a to ne pomeni, da ne spremljam tudi tednov mode in trendov. Prav tako sem se pred nekaj leti odločila, da si, kolikor bo finančno mogoče, svojo omaro postopoma bogatim z večnimi kosi slovenskih modnih oblikovalcev. Tako kot si omenila, zmotno je misliti, da se lahko s tem izognemo hitri modi.
Zdi se mi, da smo ravno mladi tisti, ki kupimo več kosov oblačil slovenskih modnih oblikovalcev, kot večina obiskovalcev tedna mode v prvi vrsti. Ravno na tem mestu pa naletim na stvar, ki je mojo dolgoletno željo po obisku tedna mode (ko je le-ta končno iz dogodka za zaprto družbo postal dostopen tudi navadnemu smrtniku in potencialnemu kupcu), skorajda izničila. To so slovenski estradniki, ki se z modo srečajo večinoma le na tednu mode, da bi morda kupili kakšen kos oblačila, pa je zanje znanstvena fantastika. (Se opravičujem za morda nekoliko "grobe" besede.)
Na tem mestu naj omenim še eno področje, kjer mladi promotorji slovenske mode nismo obravnavani enakovredno. Kako bodo/bomo mladi kupovali oblačila slovenskih modnih oblikovalcev, če so v večini modnih butikov in trgovinah "dobrodošli" le (stereotipno) starejši in "resni" kupci? Sama sem doživela že zelo različne odzive. Seveda na tem mestu nikakor ne smem posploševati, saj obstajajo tudi takšni, ki se zavedajo, da je vsaka stranka enako pomembna, ne glede na starost, družbeni položaj, poznanstva, itd. A žal je bilo v večini primerov opaziti dva vzorca; prvi je "ignoriranje" in drugi je pogled "kaj pa ti delaš tukaj?", ki se lahko nato sprevrne v začudenje, da mlada punca, ki ni iz Ljubljane, ve, kdo je Peter Movrin in si celo kupi njegov kos oblačila.
Še enkrat hvala, da si javno izpostavila, da smo tudi mladi (kupci) tisti, ki prispevamo veliko k razvoju slovenske modne scene. Upam, da bodo kmalu to spoznali tudi ostali.

Želim ti veliko modnega navdiha, ki naj te vodi na začrtani poti.

Lep prisrčen modni pozdrav,
Tajda

Ni komentarjev

Objavite komentar

© blush • Theme by Maira G.